De Beethovenstraat: proeftuin voor retailinnovatie

Blog 24/10/2018

Door Sabina Erftemeijer

Eén van mijn projecten binnen Q&A? Store of the Future! Je vermoedt het vast al wel – een project geheel in het teken van innovatie binnen retail. Hoe gaat de winkelomgeving van de toekomst eruit zien? En, hoe kunnen we het dan nog leuker maken met technologie? Heel interessant, want niets zo onvoorspelbaar als de toekomst.

Wat kun je als winkelstraat doen om in de toekomst bestaansrecht te houden in een tijd van verschuiving naar online? Naast deze verschuiving veranderen ook de behoeften van de consument. Om retailers te helpen doen we met Store of the Future ook innovatietrajecten in de winkelstraat. Tijdens deze trajecten staat het kennis maken met- en het testen van innovaties centraal. Eén daarvan: het Shopping Street Innovation Lab (SSIL) in de Beethovenstraat in Amsterdam. Daarvan is het einde na zo’n 1,5 jaar in zicht.

Ondernemers vs. Innovatie

Het belangrijkste uitgangspunt van dit traject: ondernemers de kans geven om ervaring op te doen met innovatie binnen retail. Innovaties worden bij zowel een kleine ondernemer als een keten getest. Normaal gesproken is het voor kleine zelfstandigen lastig om innovatie naar hun winkel te halen, maar op deze manier kan dat wel. Een paar feitjes van het SSIL op een rij: 25 ondernemers, 16 innovaties en 6 onderzoeken door de Hogeschool van Amsterdam. Met de verzamelde kennis kunnen we ook andere retailers in Nederland en daarbuiten helpen. We delen dit dan ook in vorm van retailtours, presentaties en bijeenkomsten.

Van digitale passpiegel tot kassaloos betalen

Tot de 16 innovaties van het SSIL behoren o.a. de Hypervsn van Blast, de memory mirror van Memomi en de interactieve presentatietafel van WT interactive. Daarnaast hadden we ook een primeur, namelijk Tikkie van ABN AMRO in de winkelstraat. Bij MUNCH konden consumenten voor het eerst zelf afrekenen via Tikkie, zonder daarvoor langs de kassa te hoeven gaan. Dit alles in het kader van snelheid en gemak. Benieuwd naar de rest van de innovatie? Bekijk dit hier.

Zo’n groot innovatietraject doen we natuurlijk niet alleen. Tijdens het SSIL hebben we samengewerkt met verschillende partijen, waaronder Stad & Co, HBMEO, de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Gemeente Amsterdam en partners van Store of the Future.

Kortom: een enorm leerzaam traject. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op gebied van innovatie in jouw winkelstraat? Neem contact op via: serftemeijer@qanda.nl.

Ons adres

Q&A
Printerweg 22
3821 AD, Amersfoort

Neem contact op

+31(0)33-2454637
info@qanda.nl

+32 478 99 15 82
werner@qandainsights.be

Contact pagina

Agenda


Bekijk de volledige agenda

Volg ons