Stel ons je vraag

Even bijpraten met… Olympisch schaatsster Selma Poutsma

Artikelen12 december 2023

Nederlands schaatstalent Selma Poutsma heeft een indrukwekkende reeks prestaties neergezet tijdens recente competities, inclusief het Nederlandse Kampioenschap en de World Cups in Canada. Onlangs ging collega Frank Quix met Selma in gesprek over haar ervaringen en ambities voor het komende seizoen.

Terugblik op het Nederlandse Kampioenschap

Selma blikt allereerst terug op het Nederlandse Kampioenschap waar ze recentelijk de titel op de 500 meter behaalde. Ze benadrukt het belang van dit kampioenschap als start van het seizoen en de uitdagingen van het beginnen met deze nationale wedstrijden.

"Ik vind de eerste wedstrijd altijd spannend: het voelt toch als een soort evaluatie van hoe ik uit de zomer ben gekomen. Ik had echt een hele goede zomer gedraaid en dat is natuurlijk dan ook wat je op dat moment wil laten zien. Dit is best goed gelukt en dat gaf me dan weer veel vertrouwen voor de World Cups die hierop volgde" zegt Selma.

Indrukwekkende prestaties in Canada en Peking

Selma deelt haar opwinding over de recente World Cups in Canada, waar ze voor het eerst individueel in de prijzen viel. Zo kwam ze terug met maar liefst twee keer zilver en één keer goud met het vrouwenrelay-team.

Selma benadrukt de voldoening van het behalen van individuele medailles en het belang van sterke prestaties in de A-finale. "Op de 500 meter, mijn specialiteit, ging het echt goed. Het is geweldig om te laten zien dat ik strijd om het goud," aldus Selma. ‘’Ook hebben we laten zien dat we een super sterk team hebben en dat we samen blijven doorgroeien’’, voegt ze eraan toe.

Naast deze mooie prestaties in Canada, behaalde Selma onlangs ook nog een aantal medailles tijdens de wereldbekerwedstrijden in Peking. Zo ging ze individueel met zilver naar huis op de 500 meter, heeft ze op het onderdeel relay samen met de Nederlandse shorttrackvrouwen goud behaald en pakte ze ook met de gemengde shorttrackploeg het goud.

Aankomende hoogtepunten

Selma vertelt ook over haar verwachtingen voor het komende seizoen, waarbij haar grootste focus in eigen land ligt. Op 15, 16 en 17 maart 2024 barst namelijk het wereldwijde kampioenschap schaatsen los in Ahoy Rotterdam. Ze deelt haar enthousiasme en benadrukt de bijzonderheid van het evenement. "Ik denk dat het super gaaf is om daarbij te zijn en wij gaan er in ieder geval alles aan doen om daar echt een Nederlandse show van te maken. Ik hoop dat ik komende periode kan laten zien dat ik goed genoeg ben om individueel te starten. En we hebben daarnaast natuurlijk een wereldtitel met de relayvrouwen te verdedigen," zegt Selma.

Milaan 2026 en toekomstige doelen

Er staat uiteraard nog een stip op de (nabije) horizon: de Olympische Winterspelen in Milaan in 2026. Selma hoopt op een unieke ervaring, met de mogelijkheid om familie te betrekken en geniet van het feit dat de Spelen in Europa plaatsvinden. ‘’Ik denk dat het sowieso al heel anders gaat voelen dan de laatste Spelen in China omdat er geen coronabeperkingen meer zullen zijn, dat was natuurlijk ook een hele gekke belevenis. En omdat het in Europa is voelt het toch allemaal iets dichter bij huis, dus ik kijk er ontzettend naar deze Spelen’’, aldus Selma.

Selma blikt tot slot vooruit op haar langebaanambities: "Ik heb altijd de droom gehad om misschien ooit, zoals Jorien ter Mors, op beide disciplines uit te blinken," zegt Selma. Ze erkent dat het een uitdaging zal zijn om shorttrack en langebaan te combineren, maar ze is vastbesloten om haar mogelijkheden te verkennen. Ze deelt dat ze af en toe meetraint met Team Reggeborgh om zichzelf te verbeteren op de langebaan. ''Ik vind de langebaan super leuk en ik word heel gelukkig van deze combinatie. Het is vooral kijken of en hoe ik het kan blijven combineren met alle trainingen en wedstrijden die op de planning staan, maar voor nu wil ik gewoon lekker schaatsen’’, aldus Selma. Selma focust zich nu eerst op haar huidige doelen en is vastberaden om zowel nationaal als internationaal indruk te maken op het ijs.

Wij zijn trots op de prestaties van Selma, blijven haar volgen en wensen haar alle succes met de volgende stappen!