Duurzaam ondernemerschap loont!

Blog 27/09/2017

Door Jet Heijstek

De ‘ABN AMRO Retailer of the Year’-verkiezingen zijn de grootste consumentenverkiezingen van Nederland. Dit jaar werd de vijftiende editie georganiseerd waarin ruim 260.000 consumenten hun favoriete retailers hebben beoordeeld. Op 14 september vond de feestelijke uitreiking plaats in Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO. Hier zijn niet alleen categorie winnaars bekendgemaakt, maar werd er ook een nieuwe prijs uitgereikt: de ‘ABN AMRO Retail Sustainability Award’.

DO: Duurzaam Ondernemerschap

Duurzaam ondernemerschap is ook binnen de retail een belangrijk thema. Consumenten worden steeds bewuster gemaakt van de impact van hun aankopen. Ook leveranciers worden gevraagd op verantwoorde wijze te produceren. Retailers geven hier op hun eigen manier invulling aan. Zo ontleent de ene retailer zijn bestaansrecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap terwijl de ander bewust ‘groen’ inkoopt. Reden genoeg om retailers die duurzaam ondernemen te belonen voor hun inzet. Daarom de ‘Retail Sustainability Award’.

Concreet & transparant

Naast de beoordeling van vakgenoten heeft ook een vakjury de duurzame prestaties van de genomineerde retailers doorgenomen. De top-5 genomineerden werd onder andere beoordeeld op een duurzaamheidsstrategie, inspiratie richting klanten en duurzame bedrijfsvoering. Tijdens het juryoverleg werd duidelijk dat concrete doelstellingen en transparante communicatie onmisbaar zijn als het aankomt op duurzaam ondernemerschap. Dit betekent overigens niet dat retailers hun duurzame aanpak in één keer goed moeten doen. Het is juist goed om te laten zien dat je op weg bent naar een verantwoorde werkwijze in jouw keten. Je mag als retailer best eerlijk zijn over de struggles die je daar in tegen komt. Deze transparantie loont.

IKEA heeft de eerste Retail Sustainability Award in ontvangst genomen. De jury over IKEA: “Binnen de retail zijn zij een voorbeeld als het aankomt op verantwoord ondernemerschap. Duurzaam ondernemerschap zit in de genen van de meubelgigant en zij weten dit goed uit te dragen. Het verhaal dat IKEA vertelt over duurzaam ondernemerschap is uitgebreid en transparant en zij weet haar klanten te inspireren duurzame keuzes te maken.”

Ook in 2018 wordt deze vakprijs georganiseerd. Wil je meer informatie over de totstandkoming van deze award? Kijk dan eens op www.retaileroftheyear.nl/vakprijzen of neem contact met mij op: jheijstek@qanda.nl.

Ons adres

Q&A
Printerweg 22
3821 AD, Amersfoort

Neem contact op

+31(0)33-2454637
info@qanda.nl

+32 478 99 15 82

werner@qandainsights.be

Contact pagina

Agenda


Bekijk de volledige agenda

Volg ons