Stel ons je vraag

Eenderde van gemeenten zit in risicozone

Persberichten 3 juni 2014

Grote steden blijven kloppend hart van de retail

4 juni 2014 - Van de zestig grootste Nederlandse gemeenten loopt één op de drie een verhoogd risico op lagere vloerproductiviteit. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een negatieve bevolkingsprognose, gemiddeld tot bovengemiddelde leegstand en gemiddeld hogere winkeldichtheid. Emmen, Heerlen, Hilversum en Doetinchem lopen hierbij het hoogste risico. Dat blijkt uit de Retail Gemeente Atlas van Q&A Research & Consultancy, waarin de zestig grootste winkelgebieden in kaart zijn gebracht.

Risicogebieden
Negentien gemeenten groeien de komende tien jaar niet of nauwelijks in inwoners. 37 gemeenten hebben een hogere winkeldichtheid dan gemiddeld en in 33 gemeenten is de leegstand hoger dan 10%. In zes gemeenten is de winkelleegstand zelfs hoger dan 15%. Gemeenten die op alle drie de aspecten bovengemiddeld scoren, hebben een grotere kans op overaanbod en lagere vloerproductiviteit.

Kansrijke gebieden
De meest kansrijke winkelgebieden hebben een positieve bevolkingsprognose, kampen met weinig leegstand en hebben een relatief lage winkeldichtheid. Vooral in de grote steden is dit het geval en dit maakt hen het kloppend hart van de retail. Amstelveen, Haarlemmermeer en Den Bosch scoren het best op deze aspecten. Alle drie de gemeenten hebben te maken met een leegstand van 5% of lager. Dit is een schaars feit onder de zestig gemeenten die in kaart gebracht zijn. Opvallend is dat de kansrijke gemeenten te maken hebben met procentueel meer jongeren tussen de vijftien en dertig jaar in vergelijking met gemiddeld Nederland. In één op de tien gemeenten is dit zelfs meer dan een kwart. In Groningen en Delft wonen de meeste jongeren. Dit is een belangrijke kopersgroep voor de detailhandel.

Vraag naar aanpassing
Ondanks dat deze gebieden kansrijk zijn, is er vraag naar aanpassing. Een jongere doelgroep betekent namelijk ook meer eenpersoonshuishoudens. In acht gemeenten is het aantal eenpersoonshuishoudens al meer dan de helft. Alleen wonen brengt hogere kosten met zich mee en deze groep heeft te maken met een druk werk- en privéleven. Dit vraagt onder andere om langere openingstijden en aangepaste winkelconcepten. Discount retailers en retailers met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding lenen zich goed voor deze groep.

Retail Gemeente Atlas
De Retail Gemeente Atlas 2014 is een initiatief van Q&A Research and Consultancy waarin zestig retail omgevingen in kaart zijn gebracht. Per gemeente wordt inzicht gegeven in het inwonersprofiel, hotspots van de stad, het retail aanbod en de concurrentie diversiteit en intensiteit. De Retail Gemeente Atlas helpt om kansen en bedreigingen te ontdekken en een toekomstvisie te ontwikkelen over een vestigingsplaats.